Podgrad ima dolgoletno tradicijo bogatega družabnega in kulturnega življenja, ki pa je bilo predvsem namenjeno samo sebi. Leta 1982 je bilo dotedaj občasno ljudsko petje nadgrajeno s formalno ustanovitvijo Moškega pevskega zbora Podgrad, ki sta ga ustanovila Martin Bizjan st. in Anton Corel st..

Na formalni ravni pa se je kultura postopoma razvijala pod okriljem Kulturnega društva Podgrad pri Ljubljani, ki je bilo ustanovljeno leta 1985 zaradi povezovanja raznih dejavnosti in njihovega zastopanja navzven. Leta 2016 se je društvo preimenovalo v Kulturno turistično društvo Podgrad pri Ljubljani.

Kulturno turistično društvo tako pod svojim okriljem združuje vso kulturno dejavnost, ki se dogaja v kraju, preko različnih sekcij (narodpisna, dramsko recitacijska sekcija) pa skrbi predvsem za prepoznavnost kraja, ohranjanje kulture in povezovanja ljudi v Podgradu pri Ljubljani in tudi okolici. Društvo ves čas deluje v okviru Zveze kulturnih društev Ljubljane.

Kulturna dejavnost je zaradi velikega entuziazma posameznikov hitro prerasla okvire kraja, zato je Podgrad pri Ljubljani znan kot ena najaktivnejših vasi v vzhodnem koncu Mestne občine Ljubljana.

VOKALNA SKUPINA SOTOČJE

Moška vokalna skupina Sotočje je nastala leta 1995 z uresničitvijo želje štirih mladih pevcev, da bi prepevali predvsem fantovske pesmi.

Preberi več 

PODGRAJSKI LIKOVNI TEDEN

Podgrajski likovni teden je vsakoletno druženje umetnikov, predvsem slikarjev in kiparjev, na Turistični kmetij Pri Lazarju, s ciljem povezati in spodbuditi okoliške ljubiteljske umetnike pri upodabljanju naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Podgrada in njegove okolice.

Preberi več

PODGRAJSKA KNJIŽNA DEDIŠČINA

V zadnjih letih je v Podgradu pri Ljubljani nastalo kar nekaj knjig izpod peres avtorjev domačinom. Tematika vseh knjig je na tak ali drugačen način povezana z vasjo, življenjem v vasi, ljudmi in zgodovino.

Preberi več

ZBOR PENTAKORD

Zbor izvira iz Moškega pevskega zbora Podgrad, ustanovljenega leta 1982, ki je bil usmerjen predvsem v zadovolje­vanje lokalnih kulturnih potreb.

Preberi več 

PODGRAJSKI LJUDSKI PEVCI

Da ljudske pesmi ne bi utonile v pozabo je poskrbel Anton Corel starejši, ki je pred leti ustanovil zbor Podgrajskih ljudskih pevcev.

Preberi več