Zaradi naravnih danosti in poti, ki vodijo skozi gozdove v okolici vasi, je Podgrad idealno izhodišče za krajše ali daljše izlete oziroma pohode.

Večina poti je dobro prehodnih celo leto. Poleg hoje pa seveda lahko po poteh tudi tečete, nabirate gozdne plodove in uživate na svežem zraku streljal iz mesta. Za sprehod lahko izberete krajše ali daljše poti, označene poti ali pa se podate v neznano. Podgrad pri Ljubljani je izhodišče Ostrovrharjeve poti kot tudi Borovničeve poti, ki sta obe označeni s smerokazi, obenem pa je zelo priljubljeno izhodišče tudi za obisk Debnega vrha, Žagarskega vrha in Janč.

Ostrovrharjeva pohodna pot je odlična priložnost za spoznavanje zgodovine in tradicije Podgrada in bližnje okolice.

Krožna pot vodi mimo ostankov dveh gradov, kamnoloma mlinskih kamnov, nato preči dolino Besnice in se konča na Turistični kmetji pri Lazarju. Pohod po poti popotnika popelje skozi zgodovinsko, naravno in kulturno ter tehnično dediščino kraja.

Vsako zadnjo nedeljo v aprilu pa se v organizaciji Kulturno turističnega društva Podgrad in Vaškega odbora ter Turistične kmetije Pr Lazarju izvede tudi organiziran pohod. Pohod je voden,  z razlago o posameznih zgodovinskih in naravnih posebnostih ob poti.

Ob predhodni najavi pa je možen tudi voden ogled poti kadarkoli, za manjše in večje skupine pohodnikov. Več o Ostrovrharjevi poti

Usmerjevalna tabla na Ostrovrharjevi poti

Podgrad je odlično izhodišče za različne izlete proti hribovskim vasem Vnajnarje, Gaberje in Janče.

Mimo omenjenih vasi vodi dobro prehodna in označena Borovničeva pot, ki ima začetek v Podgradu, na Turistični kmetiji Pri Lazarju. Pot je dobro označena.

Na njej lahko najdete potrebni mir in tišino neokrnjenega in čistega naravnega okolja. Obenem pa lahko uživate v razgledih na Julijce, Kamniško Savinjske alpe, na Zasavsko hribovje, Krim, Ljubljansko kotlino in gornjesavsko dolino. Spotoma se lahko posladkate z gozdnimi jagodami in borovnicami ali pa naberete gob in kostanja, če se na pot odpravite jeseni. Pot je primerna tudi za jahanje ali pa gorsko kolesarjenje, prehodna pa je celo leto.

Ob poti je nekaj domačij, ki se ukvarjajo s kmečkim turizmom, kjer vam bodo postregli z domačo hrano, sadjem in pijačo. Več o borovničevi poti

Oznaka ob borovničevi poti

Poti na najvišji vrh Ljubljane. 

Janče je najvišji vrh v Mestni občini Ljubljana, z nadmorsko višino 784 metrov. Odlično izhodišče za vzpon na omenjen vrh ponuja Podgrad kot tudi oba podgrajska zaselka, Gradovlje in Gostinca. Do Janč vodi kar nekaj označenih in neoznačenih poti, med označenimi je najbolj primerna Borovničeva pot.

Pohodniki, ki si želijo več miru oz samote lahko izberejo zelo samotno pot na Janče iz Gostince, od koder vodi več poti. Najprimernejša je naravnost po dolini Gostinškega potoka in preko Kosivne ravni do doma na Jančah. Druga gre po Gostinškem grabnu in nato desno mimo vnajnarskih kmetij. Kot tretja možnost se ponuja pot mimo zapuščene kmetije pri Planincu in potem po slemenu, po markirani poti iz Laz, do Janč.