Želite ob izvedeti več o zgodovini Podgrada, o Ostrovrharjih, o podrobnih naravnih in kulturnih zanimivostih? Usposobljeni vodniki vas lahko popeljemo po Podgrau in vam dodatno osvetlimo naravne in zgodovinske znamenitosti kraja in okolice.

Zato smo pripravili tri različne pakete, ki jih omogočamo različnim ciljnim skupinam:

  • šolski paket,
  • družinski paket (ostrovrhrajeva pot in sotočje),
  • družinski paket 1 (del ostrovrhrajeve poti, začetek in start poti v Zalogu).

Seveda pa lahko prilagodimo ogled vašim potrebam in interesom.

Za dodatne informacije in rezervacijo smo vam na voljo na telefonski številki 041 807 146 (Milan Bizjan) ali nam pošljite elektronsko sporočilo na info@podgrad-lj.si.

ŠOLSKI PAKET

Skrajšana Ostrovrharjeva pot.

Začetek in konec poti je v Podgradu pri Ljubljani.

Učenci se z lokalnim vodičem povzpnejo do razgledišča pred Gradom. Tu se na kratko seznanijo s srednjim vekom, z zgodovino nastanka gradov nad Podgradom in s pojavom Ostrovrharja. Nadaljujejo po gozdni poti po hrbtu Kašeljskega hriba proti Staremu gradu, kjer opazujejo značilne rastline in drevesa na značilni laporni (silikatni) podlagi. Pri grajskem studencu se odžejajo s čisto studenčnico in seznanijo s pravljico o začaranem pastirčku.

Na sedelcu pod Starim gradom je predviden prvi počitek; tu jih pričaka gospodinja s malico in jabolčnim sokom [opcija: brez tega]. Nato se vzpnejo k ruševinam Starega gradu, kjer zvedo o vlogi gradov in vitezov (ter njihovega orožja) v srednjem veku. Z gradu se spustijo v kamnolom mlinskih kamnov, kjer se seznanijo  z načinom pridobivanja mlinskih kamnov, njihov pomen pri izdelavi moke za vsakdanjo prehrano prebivalstva. Vodnik jim pokaže orodje in tehniko, s katero so vse do 20. stoletja izdelovali mlinske kamne v srednjem veku.

Sledi še spusti v dolino do potoka Besnice, kjer jih vodnik seznani z značilnimi kamninami, rastlinami in živalmi ob potoku. Na povratku proti avtobusu se ustavijo ob stari oljarici, eni najstarejših kemičnih tovarn na Slovenskem. Ustavijo se še v vaškem domu, kjer si oddahnejo od poti ter odžejajo s sokom in vodo. Na maketi vodnega mlina spoznajo njegove sestavine, vključno lego mlinskega kamna,  delovanje mlina ter postopek izdelave krušne moke. Ob slovesu vsak učenec prejme piškot v obliki mlinskega kamna. Sledi še ogled sotočja Ljubljanice in Save, kjer je tudi konec ogleda.

Število udeležencev: med 20 in 40 oseb

Cena ogleda: 3 EUR / osebo brez malice, v primeru malice pa 5 EUR / osebo.

Trajanje ogleda: 2 uri.

PAKET OSTROVRHAR

Voden ogled po Ostrovrharjevi poti.

Začetek in konec poti je v Podgradu pri Ljubljani. 

Pohodniki se najprej odpravijo do razgledišča pred Gradom. Tu se na kratko seznanijo s srednjim vekom v Sloveniji in z zgodovino nastanka gradov nad Podgradom. Nadaljujejo po Kašeljskem hribu, do nekdanje obmejne stražarnice, kjer jim vodnik razloži potek državne meje med Nemčijo in Italijo med 2. sv. vojno. Nadaljujejo do studenca pod Starim gradom, kjer se po vzponu odžejajo z bistro studenčnico. Poslušajo srednjeveško legendo o vilinskem prstanu in Viljemu Ostrovrharju. Na sedelcu pod Starim gradom jih pričaka srednjeveški oproda ali gospodinja s čajem in grenčico/žganjem.

Po počitku se povzpnejo k ruševinam Starega gradu, kjer se seznanijo s srednjeveškim viteškim življenjem v nemirnem srednjem veku. Pot nadaljujejo do kamnoloma mlinskih kamnov, kjer se jim predstavi zgodovino kamnoloma in način izdelave mlinskih kamnov.

Udeleženci se spustijo v dolino, spoznajo dolino potoka Besnice in se povzpnejo na počivališče na hrbtu hriba Murjevka. Pri tabli »Narava« se spoznajo z geološkimi značilnostmi območja in posledično specifično floro in favno. Med počitkom se aktivnejši lahko povzpnejo do bližnjega razgledišča. Nadaljujejo pot do turistične kmetije Pri Lazarju, kjer jih gospodar okrepča s hruškovim žganjem in jih popelje na razgledno točko, da jim predstavi lepote ljubljanske kotline.

Po krajšem oddihu jim postreže [opcija s kosilom] s tradicionalnim srednjeveškim kosilom (ješprenova juha, pečena krača, pečen zajec, klobase, krompir v oblicah, matevž) in sladico (prosena kaša s suhimi slivami, sladkano z medom), pijejo jabolčni sok. Po kosilu se spustijo do sotočja treh rek, kjer jih čaka avtobus.

Paket je namenjen odraslim osebam oz družinam. V primeru, da skupina šteje 30 ali več oseb sta vključena dva vodnika.

Število udeležencev: najmanj 3 osebe

Cena ogleda: 8 EUR / osebo brez kosila, v primeru kosila 17 EUR / osebo.

Trajanje ogleda: 3 uri.

PODGRAD IN ZALOG

Hribovje Zaloga in Podgrada

Začetek in konec poti je v Zalogu.

Pri Zaloškem mostu loklani vodič na kratko razloži pomen čolnarjenja po Ljubljanici in Savi ter rečnega pristanišča Zalog. Pri nekdanji čuvajnici vstopimo na pot na Kašeljski hrib, na njegovem hrbtu se razloži potek meje med Italijo in Nemčijo v 2. sv. vojni.  Nato se pridružimo Ostrovrharjevi poti in pri studenčku pod Starim gradom odžejajo z bistro studenčnico. Poslušajo srednjeveško legendo o vilinskem prstanu in Viljemu Ostrovrharju. Na  sedelcu pod Starim gradom jih pričaka srednjeveški oproda ali gospodinja s  čajem in  grenčico oz. žganjem.

Med počitkom poslušajo se na kratko seznanijo s srednjim vekom v Ljubljanski pokrajini in z zgodovino nastanka gradov nad Podgradom. Nato se povzpnejo k ruševinam Starega gradu, kjer se seznanijo s srednjeveškim viteškim življenjem v nemirnem srednjem veku. Pot nadaljujemo do kamnoloma mlinskih kamnov, kjer se jim predstavi zgodovino kamnoloma in način izdelave mlinskih kamnov.

Iz kamnoloma se udeleženci vzpnejo nazaj na sedelce in odpravijo proti Debnemu vrhu. Vmes se spoznajo z geološkimi značilnostmi območja in posledično specifično floro in favno. Na vrhu se povzpnejo na razgledišče in si ogledajo lepote ljubljanske kotline. Po krajšem oddihu se v spremstvu vodnika spustijo do Mrzle doline in nato v Zalog.

Paket je namenjen oraslim osebam oz družinam; cena paketa je 5 EUR/ osebo, minimalno število udeležencev pa je 10 oseb.

Število udeležencev: minimalno 10 oseb

Cena ogleda: 5 EUR / osebo.

Trajanje ogleda: 3 uri.