Pevski zbor Pentakord izvira iz Moškega pevskega zbora Podgrad, ustanovljenega leta 1982, ki je bil usmerjen predvsem v zadovolje­vanje lokalnih kulturnih potreb. Za ustanoviteljema ga je eno leto vodil prof Janez Žnidar, med leti 1987 in 2000 prof. Miro Kokol, poslej pa Lilijana Stepic.

S prizadevnim delom je zbor dvigoval kakovost ter pestrost programa, pritegoval vse več novih pevcev iz okoliških krajev in postajal opažen v mestnem merilu. Leta 1990 se je zbor razširil z altovskimi glasovi in preimenoval v Komorni zbor Pentakord (iz grščine: pet strun). Iskal je drugačnih zvočnih barv v svežih harmonizaci­jah ljudskih napevov svetne in duhovne vsebine slovenskega in drugih narodov, se spogledoval z evropskimi mojstri, polifonim petjem ipd.

Ob 10-letnici delovanja je prejel nagrado občine Ljubljana Moste – Polje.

Od jeseni leta 2000 deluje kot klasični mešani pevski zbor. Trenutno šteje okoli 30 članov. Zbor goji vse vrste domačega in tujega zborovskega petja, od renesančnega do sodobnega, posvetnega in sakralnega.

Doslej je naštudiral preko 250 pesmi v 15 jezikih. Redno se udeležuje revij ljubljanskih pevskih zborov in taborov slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Povprečno ima okoli 15 nastopov na sezono v okoliških krajih in drugje po Sloveniji.

Poleg Ljubljane z okolico so zbor spoznali v Grobljah, Bogenšperku, Škofji Loki, Gornjem gradu, Ptuju, Velenju, Šmarjeških toplicah, Dolenjskih toplicah, Otočcu, Podgradu (Primorska), Jelšanah, na Reki, Logu pod Mangrtom, Čedadu, Učji, Manzanu, Beglianu, Monoštru, ob Vrbskem jezeru, na Dunaju... Dvakrat je zastopal Slovenijo na mednarodnih pevskih festivalih (na Slovaškem in v Grčiji).

Ob praznovanju 25-letnice delovanja je zbor prejel podgrajsko priznanje »Ostrovrhar leta 2007«.