Naselje Podgrad, ki obsega tudi manjša zaselka Gradovlje in Gostinca, se nahaja na vzhodnem koncu Ljubljanske kotline, 15 km od središča Ljubljane, tik nad sotočjem treh slovenskih rek, Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice.

Skozi naselja pelje cesta Zalog – Laze in železnica Ljubljana – Zidani Most. V kraju Podgrad pa se po dolini Besnice odcepi stranska cesta proti Trebeljevu in Jančam. Kraj je znano izhodišče za pohode v Janško hribovje ali kolesarske izlete proti Litiji. Vas obdajajo lepi mešani gozdovi, ob rekah pa prijazni travniki in logi.

Vas Podgrad pri Ljubljani, skupaj z zaselkoma Gradovlje in Gostinca, ima skupaj 259 prebivalcev. Število prebivalcev je skozi zgodovino naraščalo; ob prvih omembah Podgrada pri Ljubljani in obeh zaselkov, Gradovlje in Gostinca je v vseh treh zaselkih bilo le nekaj kmetij in kajž. V zadnjih letih se v vas priseljuje tudi novo prebivalstvo, kar je posledica ugodne lege kraja v bližini glavnega mesta, prijaznih ljudi ter naravnih danosti.

259 prebivalcev

je v treh podgrajskih zaselkih

7 krajev

z nazivom Podgrad je v Sloveniji

Temelj družabnega udejstvovanja vaščanov je zagotovo leta 1978 zgrajeni Vaški dom. Dom stoji na zemljišču, katerega so deloma podarili nekateri vaščani, zgrajen pa je bil z velikimi prispevki vaščanov, tako s finančnim vložkom kot tudi prostovoljnim delom. Vaški dom je za kraj prinesel nove možnosti druženja mladih in starih, kar je omogočalo ustanovitev interesnih skupin in naštetih društev.

Poleg kulture in športa se prebivalstvo povezuje tudi ob različnih drugih občasnih aktivnostih, tako izobraževalnih, kratkočasnih in zabavnih. V sklopu projektov za oživljanje podeželja pa v vasi zbiramo različno dediščino in ohranjamo spomin na preteklost.

V Podgrad pri Ljubljani lahko pridete tako z lastnim vozilom ali kolesom, lahko pa uporabite tudi javni prevoz; mestni avtobus ali vlak.

V primeru lastnega prevoza se lahko do Podgrada pripeljete

  • iz smeri Ljubljane (preko Zaloga),
  • iz smeri Litija ali Domžale; v Dolskem prečkajte reko Savo in se peljete on železnici proti Zalogu oz Ljubljani:
  • Iz smeri Trebeljevo /Janče; po dolini potoka Besnice se peljete proti Zalogu oz Ljubljani.

Vozilo lahko v Podgradu parkirate pri Kulturnem domu.

Dostop z javnim prevozom je možen preko Zaloga, kamor vas pripelje vlak ali mestni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa št. 11. Nato se po cesti Zalog – Laze napotite proti Podgradu (cca 20 minut hoje).

GOSPODARSTVO IN OBRT

Gospodarstvo, obrt oz. storitvena dejavnost je pri nas že tradicija, saj so v kraju uspešni delovali prevozniki, gostilničarji, čolnarji in razni rokodelci.

Preberi več 

NARAVNO OKOLJE

Raznolika geološka zgradba, razgiban relief in bogastvo voda so dejavniki, ki vplivajo na pestrost naravnega okolja v Podgradu in okolici.

Preberi več

ZGODOVINA KRAJA IN OKOLICE

Podgrad ima zelo pesto zgodovinsko zapuščino. ime kraja oz gradu nad Podgradom pri Ljubljnai se v zgodovinskih virih pojavi že v 13. stoletju.

Preberi več

TISOČLETNICA IZGRADNJE PRVEGA GRADU

V letu 2015 smo praznovali tisočletnico domnevne izgradnje prvega gradu na Kašeljskem hribu nad Podgradom pri Ljubljani.

Preberi več