Podgrad pri Ljubljani nudi kar nekaj možnosti za rekreacijo oz. športno udejstvovanje zaradi svojih naravnih danosti in tudi zaradi iniciative krajanov. Večina dejavnosti je vezanih na naravne okolje, v okviru Kulturnega doma pa je možnost imeti aktivnosti tudi v dvorani, seveda z določenimi prostorskimi omejitvami. Za organizirano športno udejstvovanje je bilo pred leti ustanovljeno tudi Športno društvo Podgrad.

Zaradi naravnih danosti in poti, ki vodijo skozi gozdove v okolici vasi, je Podgrad idealno izhodišče za krajše kot tud daljše peš poti, kraj pa ponuja odlično izhodišče za kar nekaj kolesarskih podvigov v vzhodnem koncu Ljubljanske kotline.

Odkrivanje Podgrada in okolice je možno tudi s konjskega sedla, kar je zagotovo vznemirljivo doživetje, saj lahko na konjskem hrbtu naredite kar nekaj izletov po podgrajski okolici.

Reke, ki tečejo mimo Podgrada omogočajo tudi zanimivo veslaško dogodivščino, v raftu, kanuju ali kajaku. Zanimiva sta predvsem spusta po reki Ljubljanici (za start predlagamo Vevče) in Savi (start v Šentjakobu), ki se lahko zaključita po kar nekaj preveslanih kilometrih na sotočju Ljubljanice in Save v Podgradu. Vode, ki obkrožajo Podgrad omogočajo celoleten ribolov. Za slednjega pa seveda potrebujete ribolovno dovolilnico, ki jo dobite v gostilni pri Peclju.

Poleti in jeseni ponujajo gozdovi okoli Podgrada kar možnosti nabiranja gozdnih plodov. Med njimi so najbolj pogoste borovnice, robidnice, različne gobe ter kostanj. Vse te plodove je možno nabirati v gozdovih nad vsemi tremi podgrajskimi zaselki.

Leta 2000 je bilo ustanovljeno Športno društvo Podgrad pri Ljubljani, s ciljem združevanja, vključevanja ter povezovanja krajanov pri izvajanju športnih programov in razvijanja zdravega športnega duha.

KRAJŠI IN DALJŠI SPREHODI

Zaradi naravnih danosti in poti, ki vodijo skozi gozdove v okolici vasi, je Podgrad idealno izhodišče za krajše kot tudi daljše in zahtevnejše izlete oziroma pohode.

Preberi več 

REKREATIVNO IZOBRAŽEVALNI PAKETI

Želite ob izvedeti več o zgodovini Podgrada, o Ostrovrharjih, o podrobnih naravnih in kulturnih zanimivostih? Usposobljeni vodniki vas lahko popeljemo po Podgradu in vam predstavimo naravne in zgodovinske znamenitosti kraja in okolice.

Preberi več

KOLESARSKI IZLETI

V zadnjih letih je v Podgradu pri Ljubljani nastalo kar nekaj knjig izpod peres avtorjev domačinom. Tematika vseh knjig je na tak ali drugačen način povezana z vasjo, življenjem v vasi, ljudmi in zgodovino.

Preberi več