Gospodarstvo je gonilo razvoja družbe, ki omogoča posameznikom preživetje, kraju pa napredek. Krajani Podgrada smo uspešni v različnih gospodarskih dejavnostih oz. obrteh.

Obrt oz. storitvena dejavnost je pri nas že tradicija, saj so v kraju uspešni delovali prevozniki, gostilničarji, čolnarji in razni rokodelci. Dodatno možnost zaslužka je v kraj prinesla južna železnica, saj je kar nekaj prebivalcev službovalo na njej. Za vas je s stališča zaposlovanja prebivalcev bila pomembna tudi oljarica, ena prvih kemijskih tovarn oz. obratov na Slovenskem. Ta se je kasneje imenovala Kemična tovarna Arbo, ki je obratovala do začetka leta 2003, sedaj pa ne obratuje več.

Danes se številni vaščani ukvarjajo z različnimi pridobitnimi dejavnostmi. Ena od pomembnejših je kamnoseštvo oz obdelava mineralnih materialov, namenjenim zunanjin ureditvam prostora.

Nekaj obrtnikov oz. podjetij se ukvarja s telekomunikacijami, turističnim kmetijstvom, gostinjsko dejavnostjo, vrtnarstvom in storitvenimi dejavnostmi kot so: računovodstvo, vodovodne, plinske in ogrevalne instalacije, gradbeništvo, prevajanje in učenje tujih jezikov, zastopstvo podjetij ipd.

(Kliknite na sliko za celotno sliko).

V Podgradu ima sedež kar nekaj podjetij, ki jih upravljajo predvsem domačini ali pa so lastniki podjetij iz Podgrada.

Precej podjetij je ima sedež v prostorih v nekdanji tovarni ARBO na koncu Podgrada. Med podjetji, ki so v zadnjem času odprli vrata v Podgradu smo zelo ponosni na pivovarno, ki proizvaja različna butična piva pod blagovno znamko Hopster iz vode, ki izvira v Kašeljskem hribu. 

 

Podjetje ARBO BARVE d.o.o. je specializirano na področju proizvodnje barv, lakov in podobnih premazov ter kitov.

Razgibana in pestra zgodovina tovarne ARBO v proizvodnji barv sega v leto 1854. V Podgradu je bila leta 1854 ustanovljena ena prvih kemičnih tovarn oz. obrtnih delavnic na takratnem Kranjskem. Tovarna barv ARBO sodi med pionirje svojega področja in spada med vodilne na slovenskem trgu. Več o podjetju in ponudbi

Turistična kmetija Pri Lazarju je kmetija z dolgoletno tradicijo. 

Na turistični kmetiji pri Lazarju  nudijo vsem obiskovalcem pestro turistično ponudbo;  tako izletniški kot tudi  stacionarni turizem. Nudijo tudi prostor za organiziranjje seminarjev, predavanj in srečanj v prostorni sobi,  opremljeni z multimedijo. Obenem omogočajo praznovanje rojstnih dnevov, tako za najmlajše kt za ostale, oglede domačih živali ali pa samo postanek na kmetiji, ki se ponaša z izjemnim razgledom na Ljubljansko kotlino in vrhove blizu in daleč. 

Goste lahko pogostijo z domačo hrano in pijačo. Več o ponudbi

Nova gostilnica Pri mostu je na voljo tako za malice, kosila kot tudi samo za kratko osvežitev po kakšnem sprehodu ali kolesarjenju.

V Gostilnici Pri Mostu vam vsak dan med 9 in 15 uro nudijo pestro izbiro malic in kosil, med vikendi pa prava domača kosila. V toplih dneh se lahko na velikem letnem vrtu ohladite s hladno pijačo, sladoledom, ledeno kavo ali limonado.

Ormogočajo tudi različne dogodke za zaključene skupine ( rojstne dneve, obletnice, birme, krste in druga praznovanja). Imajo notranji prostor in velik letni vrt vsak za cca. 100 ljudi. Več o ponudbi

Telefonija Bizjan je telekomunikacijsko podjetje, ki se ponaša z vrsto opravljenimi telekomunikacijskimi inštalacijami in rešitvami po večjih objektih po celotni Sloveniji kot tudi v tujini.  

Zaposleni v podjetju imajo bogate izkušnje pri vgrajevanju in vzdrževanju elektro, računalniških in telekomunikacijskih sistemov. Vgrajujejo opremo nekaterih priznanih proizvajalcev

Njihove storitve so kakovostne in konkurenčne v slovenskem prostoru. Njihove produkte in rešitve vseskozi prilagajajo potrebam na trgu. Več o podjetju in storitvah