Kljub temu, da je Podgrad manjša vas pa se ponaša s kar nekaj zanimivostmi oz znamenitostmi, tako zgodovinskimi kot tudi naravnimi in kulturnimi. Krajani si zelo prizadevamo negovati te, za kraj in širšo okolico, pomembne točke in omogočiti, da se z njimi seznanijo tudi obiskovalci.

Z namenom ohranjanja naše dediščine smo zasnovali projekt Podgrad včeraj - danes - jutri, ki ima za cilj popis vseh znamenitosti in dediščine, jih predstaviti z zgodbami o ozadju in času in omogočiti obisk znamenitosti oz ogled dediščine.

Dodatno smo po Podgradu in okolici uredili razgledne točke ob objektih, ki imajo poseben pomen za kraj in okolico. Trenutno so urejene točke na

- sotočju Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice,

- razgledišču med Murjevko in Turistično kmetijo pri Lazarju; od tu je pogled na celotno vas in del Kamniško Savinsjkih alp,

- razgledišču pod Lazarjevim vrhom; od tu je odličen pogled na Savske sipine ter vzhodni konec Ljubljanske kotline oz na Dol in Beričevo.

KAMNOLOM MLINSKIH KAMNOV

V gozdu nad Podgradom, pod Starim gradom, so dobro vidni sledovi izsekavanja skalnih kolutov premera okoli enega metra in debeline četrt metra, iz katerih so izdelovali mlinske kamne.

Preberi več

PODGRAJSKA GRADOVA

Kot že ime pove, leži vas Podgrad pod ostanki enega najstarejših gradov v osrednji Sloveniji. Zanimivo je, da se tu v daljšem zgodovinskem obdobju pojavljata dva gradova, od katerih pa je sedaj ostalo le še nekaj starih zidov in ruševin.

Preberi več 

JUŽNA ŽELEZNICA

Skozi Podgrad vodi pomembna prometna žila – dvotirna železnica, zgrajena je bila med leti 1838-1856, ki je ob zgraditvi povezovala Dunaj in Trst.

Preberi več

SOTOČJE TREH REK

Ena od največjih naravnih znamenitosti v Podgradu in okolici je zagotovo sotočje treh rek. Save, Ljubljanice in Kamniške bistrice.

Preberi več 

OSTROVRHAR

Vitezi in gospoda z gradu Osterberg so se v ljudskem jeziku imenovali Ostrovrharji.

Preberi več

SAVSKE SIPINE

Sipine reke Save in zaraslo gričevje ob in na njih so naravna zavetja za različne obvodne živali: ptice, dvoživke in plazilce.

Preberi več

OSTERBERŠKA OLJARICA IN TOVARNA ARBO

V Podgradu je bila leta 1854 ustanovljena ena prvih kemičnih tovarn oz obrtnih delavnic na takratnem Kranjskem. Tovarno z imenom Osterberger Ölfabrik bei Laibach – Osterberško oljarico pri Ljubljani je ustanovil grof Janez Attems skupaj z nekaterimi delničarji.

Preberi več