Podgrad je odlično izhodišče za kar nekaj kolesarskih podvigov v vzhodnem koncu Ljubljanske kotline, ki ob lepem vremenu ponujajo obilo možnosti tako za bolj pripravljene kolesarje kot tiste z manj kondicije. 

Za kolesarske navdušence, ki imajo več kondicije in najraje kolesarijo po urejenih cestah, je najbolj primeren vzpon na Janče; cesta vodi skozi Podgrad, po dolini Besnice do istoimenske vasi, od koder lahko izberete težjo variatno preko Vnajnarjev (odcep je na začetku vasi Besnica, del poti poteka po makadamski cesti) ali lažjo preko Tujega grma (odcep je na koncu vasi Besnica, pri ribogojnici). Pot pa lahko podaljšate tudi preko Prežganja nazaj v Podgrad.

Za bolj ravninske kolesarje predlagamo pot po dolini Besnice, kjer se pot lahko zaključi z lažjim vzponom na Trebeljevo. Od tu lahko bolj vztrajni kolesarji pod podaljšajo preko Prežganja in Volavelj na Janče ali pa se spustite proti Litiji in potem ob reki Savi nazaj na izhodišče v Podgrad.

Lepa in lahka je tudi ravninska krožna pot preko Dolskega, Dola, Šentjakoba in Zaloga nazaj v Podgrad.

V Podgradu imajo gorski kolesarji kar nekaj možnosti. Tudi del Ostrovrharjeve poti je prevozen z gorskimi kolesi (Podgrad - Pečar - Debni vrh - Stari grad - Grad - Podgrad, ali pa Podgrad - Turistična kmetija Pri Lazarju - Murjevka - Grmadnik - Vnajnarje, Spodnja besnica - Podgrad). Poleg tega pa je možno z gorskimi kolesi iz Podgrada prevoziti vse hribovje, ki obdaja Besniško dolino. Ta pot je kar dolga in zahtevna in zahteva poleg dobre kondicije tudi vzdržljivo kolo.

Gorsko kolesarjenje v smeri Janč je možno tudi v Gostinci, kjer pa je potrebno na koncu doline parkrat sestopiti s kolesa in dati kolo na rame. Zaradi pomanjkanja urejenih poti je ta smer primernejša za povratek z Janč, vsekakor pa priporočamo dobro topografsko karto ali drugo navigacijsko opremo. V gozdovih pa je nekaj utrjenih poti tudi za vratolomne spuste za kolesarje s primernimi kolesi in nekaj izkušnjami. 

Nekaj kolesarskih poti, ki vključujejo Podgrad lahko vidite tudi na spletni strani z izleti po Sloveniji strani Gremo na pot.